Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Η προσαρμογή του παιδιού στον Παιδικό σταθμόΠώς βοηθούμε το παιδί να προσαρμοστεί στο πρώτο του σχολικό περιβάλλον


Το ξεκίνημα του σχολείου οδηγεί το παιδί σε μια καινούρια πραγματικότητα. Η πρώτη φορά στο σχολείο είναι μια δύσκολη εμπειρία τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

  •     Ο φόβος του αγνώστου,

  •    ο αποχωρισμός από τους γονείς,

  •      η νέα κατάσταση,

  •    η  αίσθησης της μοναδικότητας που είχε στο σπίτι.

Όλα αυτά αποτελούν για το παιδί συναισθηματικές δυσκολίες, που σηματοδοτούν το πέρασμά του από το σπίτι στο σχολείο.
Το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι πως η μετάβαση του παιδιού από το σπίτι στον Παιδικό Σταθμό είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του.  
Φεύγει από το σπίτι του, που ήταν το κέντρο του ενδιαφέροντος, που ήταν όλα τα πράγματα και τα παιχνίδια δικά του, ". Και αναγκάζεται να μπει σε ένα καινούριο περιβάλλον. Για κανέναν δεν είναι εύκολη μια τέτοια αλλαγή.... Θέλει χρόνο και  υπομονή.Η προσωπικότητα του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή του σε νέα περιβάλλοντα. Το κάθε παιδί, αναλόγα την προσωπικότητά του, αντιδρά με διαφορετικό τρόπο και προσαρμόζεται με διαφορετικό ρυθμό.

    Έρευνες διαπιστώνουν ότι μέχρι και το 80% των παιδιών παρουσιάζουν δυσκολίες προσαρμογής κατά τον πρώτο μήνα φοίτησης στο σχολείο. Όπως για κάθε καινούρια εμπειρία στη ζωή μας χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο για να προσαρμοστούμε, έτσι και τα παιδιά που πάνε πρώτη φορά σχολείο, χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν αυτά που συμβαίνουν και να μπορέσουν να προσαρμοστούν. Άλλα πιο πολύ και άλλα πιο λίγο. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όχι καλύτερο ή χειρότερο και αυτό είναι κάτι που καλό είναι να μην το ξεχνάμε ποτέ.

ΤΙ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗ ΑΡΧΗ - ΤΙ ΒΡΙΣΚΕΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Ειδικά τις πρώτες μέρες, τα παιδιά που μόλις έχουν αποχωριστεί για πρώτη φορά τους γονείς τους ναι μεν μπορεί να παίζουν και είναι χαρούμενα που παίζουν με άλλα παιδιά και παιχνίδια, αλλά στο βάθος των σκέψεών τους κυριαρχεί ακόμα το πότε θα δούν πάλι τους γονείς τους.
Ανάμεσα στους υπόλοιπους παιδαγωγικούς μας  στόχους είναι και ο στόχος να βοηθηθούν τα παιδιά, στο να εκφραστούν και να βρίσκουν λύσεις .
Τι νιώθουν τα παιδιά ότι κερδίζουν από τον παιδικό σταθμό το πρώτο διάστημα:
φίλους,την αίσθηση ότι έχουν ένα δεύτερο σπίτι, όπου είναι αγαπητά,
όπου ανακαλύπτουν κάθε μέρα νέα πράγματα,
όπου μπορούν να παίξουν με πολύ περισσότερα παιχνίδια απο ότι στο σπίτι.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ‘’ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ’’
v           Συζητήστε για τον παιδικό σταθμό. Μιλήστε με ήρεμη και θετική διάθεση για αυτή τη νέα εμπειρία και περιγράψτε τη με ρεαλιστικά στοιχεία.  Δώστε του συγκεκριμένες περιγραφές για το τι θα κάνει εκεί π.χ. «Θα παίζεις με άλλα παιδάκια και θα ζωγραφίζετε, θα κάνετε κατασκευές, θα μαθαίνετε χορούς και τραγουδάκια, θα σας διαβάζει η δασκάλα παραμύθια και ιστορίες κ.λ.π.».
    
v       Εξηγήστε του ότι όπως εσείς πηγαίνετε κάθε πρωί στη δουλειά, έτσι κι αυτό θα πηγαίνει στο «σχολείο»
v           Εξηγήστε του ότι στο παιδικό σταθμό, παρόλο που δεν θα είσαστε εσείς μαζί του, θα είναι η δασκάλα του και τα άλλα παιδάκια, κι έτσι δε θα αισθάνεται μόνο του και ότι εσείς θα επιστρέψετε μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 
v           Μιλήστε του για τη δασκάλα του. Ως ένα πρόσωπο που θα το αγαπάει, θα το φροντίζει, θα το βοηθάει σε ό,τι χρειάζεται και θα του μαθαίνει ενδιαφέροντα πράγματα. Εξηγήστε του ότι θα μπορεί να την εμπιστεύεται και να νιώθει ασφάλεια κοντά της, αφού δεν θα είσαστε εσείς εκεί. Αν δείξετε εσείς εμπιστοσύνη και υποστήριξη στο πρόσωπό της, τότε θα μπορέσει να αισθανθεί κι αυτό το ίδιο. Νιώστε μέσα σας εμπιστοσύνη για τις νηπιαγωγούς που θα αναλάβουν το παιδί σας.

 Οι νηπιαγωγοί μας έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν αυτό που εσείς κάνετε για το παιδί σας ,
έχουν ασχοληθεί με πολύ περισσότερα παιδιά από όσα εσείς και ξέρουν πώς να χειριστούν το κάθε παιδί.

v   Διαβάστε του σχετικά βιβλία ή παίξτε μαζί του «το σχολείο». Μια μικρή ιστοριούλα ή ένα όμορφο παραμυθάκι θα δώσουν στο παιδί μια πρώτη ιδέα για την καθημερινότητα στον παιδικό σταθμό. Μέσα από τις εικόνες και τις περιγραφές θα γνωρίσει κάποιες από τις δραστηριότητες και  παιχνίδια  που μπορεί να συμμετέχει στον παιδικό σταθμό.
v  Δείξτε του ένα ημερολόγιο. Ο λόγος που μπορείτε να του δείξετε το ημερολόγιο είναι για να καταλάβει ότι δε θα πηγαίνει κάθε μέρα στον παιδικό σταθμό και ότι κι εσείς τις ίδιες μέρες θα πρέπει να πηγαίνετε στην δουλειά σας.
v  Στις βόλτες σας παροτρύνετέ το να παίζει και με άλλα παιδάκια. Καλό θα ήταν να το  βοηθήσετε να βρεθεί σε νέες παρέες, για να μην  αγχωθεί με τα νέα πρόσωπα και νιώσει άβολα. Στις βόλτες σας στην παιδική χαρά φέρτε το σε επαφή με συνομήλικα παιδάκια.
v  Θα ήταν καλό να ασκηθέιτε  στην καθημερινή ρουτίνα του πρωινού ξυπνήματος
v  Αν έχει ένα αγαπημένο αντικείμενο στο σπίτι, όπως π.χ. το λούτρινο κουκλάκι του, μια μικρή κουβερτούλα ή κάτι άλλο που αγαπά πολύ, τότε αφήστε το να το πάρει μαζί του στον παιδικό σταθμό, αφού κάτι τέτοιο θα το βοηθήσει να νιώσει ασφαλές και να ενταχθεί ομαλά στο νέο περιβάλλον. ,
v  Όπως προείπαμε, είναι πολύ φυσιολογικό το παιδί να κλάψει τη στιγμή που θα αποχωριστείτε. Το κλάμα δείχνει το δέσιμό του μαζί σας και θεωρείται υγιές σημάδι. Με το κλάμα θα εκτονωθεί η ένταση και θα το βοηθήσει να εκφράσει τα συναισθήματά του.  Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να  αποχαιρετήσετε γλυκά και με σιγουριά το παιδί και να αποχωρήσετε από τον παιδικό σταθμό,
v  Μην προσπαθήσετε να το συγκρίνετε με τα άλλα παιδιά που δεν κλαίνε και έχουν ήδη προσαρμοστεί λέγοντάς του:  « Κοίτα – ο/η ……. δεν κλαίει που έφυγε η μαμά του/μπαμπάς του!». Το κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό προσαρμογής και με το να το συγκρίνετε με τα άλλα παιδιά του δείχνετε ότι δεν υπολογίζετε τα συναισθήματά του. Αφήστε το να εκφράσει την δυσαρέσκειά του και την όποια στεναχώρια του όπως αυτό θέλει.
v  Μη φύγετε από τον παιδικό σταθμό χωρίς να το αποχαιρετήσετε, θεωρώντας ότι δεν θα το καταλάβει. Θα ταραχθεί πολύ περισσότερο εάν ανακαλύψει ότι το αφήσατε και φύγατε χωρίς να πείτε κάτι.


v  Τέλος, όταν πάτε να πάρετε το παιδί σας από το παιδικό σταθμό, μην ξεχάσετε να του εκφράσετε τη χαρά σας  και την περηφάνια σας για το νέο του ξεκίνημα .
Από εδώ και πέρα, το παιδί σας θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο. Σαν γονείς χρειάζεται να αναγνωρίσετε και να ελέγξετε το δικό σας άγχος και την αγωνία σας και να εμπιστευτείτε το παιδί σας στο ότι θα τα καταφέρει. Ο αποχωρισμός είναι απαραίτητος για το παιδί και το βοηθάει να μεγαλώσει και να ωριμάσει. Μην παραβλέπετε το πόσο πολύτιμη εμπειρία είναι αυτή για το παιδί, καθώς είναι το πρώτο βήμα για την αυτονόμησή του.
Από εσάς χρειάζεται τη στήριξή σας και την πίστη στις δυνάμεις του  για να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί, να νιώσει ανεξάρτητο και έτοιμο για μία όμορφη ζωή, γεμάτη εμπειρίες. 
   Μην ξεχνάτε ότι τα φτερά των παιδιών σας μεγαλώνουν….
 Μην τα αποθαρρύνετε και μην τους τα κόβετε… Αφήστε τα να πετάξουν και να ‘’ανοίξουν’’ όσο πιο ψηλά μπορούν!


Πηγές: www.parents.grwww.healthview.grwww.infokids.gr
www.education.com