Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά

                       
                                   

                                   

      Τα παιδιά πρέπει να τρώνε στην ώρα τους.


Ξέρω τι σκέφτεστε: αυτό είναι κάτι τόσο απλό που δεν μπορεί να είναι πραγματική συμβουλή. Ξανασκεφτείτε το καλύτερα! Πόσες φορές έχετε υπάρξει τόσο πεινασμένη/ος που το μόνο που θέλατε είναι να αρχίζετε να ουρλιάζετε; Έτσι ακριβώς νιώθουν και τα παιδιά σας όταν δεν μπορούν να φάνε το σνακ τους ή όταν πρέπει να φάνε δύο ώρες αργότερα, απλώς και μόνο για να βρίσκονται σε κάποιο μεγάλο «οικογενειακό τραπέζι».

Τα συχνά γεύματα γεμίζουν τις μπαταρίες τους και τα ηρεμούν. Έτσι, είναι πιο χαρούμενα και διασκεδάζουν.

Να κοιμούνται αρκετά.
Κάποια παιδιά κοιμούνται πιο εύκολα από κάποια άλλα. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά μην το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία όταν τα παιδιά σας δεν παίρνουν τον ύπνο που χρειάζονται. Όλα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κοιμούνται. Και είναι στο χέρι σας να τα μάθετε. Όταν είναι εξαντλημένα και δεν έχουν κοιμηθεί, γκρινιάζουν. Όταν έχουν κοιμηθεί είναι πιο χαρούμενα, πιο ευτυχισμένα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να προγραμματίσετε συγκεκριμένες ώρες ύπνου.

Να μπορούν να εκφράσουν τα αισθήματά τους.
Τα παιδιά φωνάζουν όταν θυμώνουν, κλαίνε όταν στενοχωριούνται. Μπορεί να κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους όταν δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτό που νιώθουν. Είναι υγιές να εκφράζονται.

Να παίρνουν τις αποφάσεις τους.
Τα παιδιά δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Τους λέμε συνέχεια τι να κάνουν,τι να παίξουν και που να παίξουν. Αν μπορούσαμε να τους δώσουμε για λίγο τον έλεγχο, θα τα κάναμε πιο ευτυχισμένα. Ρωτήστε τα ποιες δραστηριότητες θέλουν να κάνουν τα απογεύματα. Δώστε τους την ευκαιρία να αποφασίσουν και απολαύστε το χαμόγελό τους ως ανταμοιβή.







Να νιώθουν ότι τα καταλαβαίνετε.
Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Ακόμη και τα 3χρονα καταλαβαίνουν πότε οι γονείς τους τους δίνουν πραγματική σημασία και πότε απαντούν μηχανικά. Όταν τα παιδιά ξέρουν ότι οι γονείς τους τα ακούν πραγματικά ηρεμούν και δένονται μαζί σας. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την ευτυχία τους. Να ακούτε όταν σας μιλούν τα παιδιά σας. Είναι ένας πολύ όμορφος και εύκολος τρόπος να αναπτύξετε μια ειλικρινή σχέση μεταξύ σας και να τους δώσετε χαρά.

  Βοηθήστε τα να γίνουν ανεξάρτητα
Αν τα ενθαρρύνετε από πολύ μικρή ηλικία να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους, τότε και τα ίδια θα αρχίσουν να αισθάνονται δυνατά και αυτοδύναμα. Αφήστε τα κάποιες φορές να ντύνονται μόνα τους, να τρώνε χωρίς να τα ταΐζετε, να διαβάζουν ένα παραμύθι χωρίς εσάς από πάνω του. Ακόμη κι αν στην αρχή κάνουν λάθη, δώστε τους μια δεύτερη ευκαιρία. Κανένα παιδί δεν έμαθε αμέσως να δένει τα κορδόνια του. Περιμένετε λοιπόν με υπομονή ενθαρρύνοντάς τα.

    Αναδείξτε την κοινωνικότητά του
Πέρα από την κλασική εκπαίδευση που πάντα έχετε κατά νου να του προσφέρετε, μην υποτιμάτε το ρόλο της κοινωνικής εκπαίδευσης που είναι εξίσου σημαντικός. Αν το αφήνετε να λέει τη γνώμη του άφοβα, να εκφράζει καθαρά τις επιθυμίες του, να ακούει τους άλλους, αλλά και να σέβεται τη διαφορετικότητα των γύρω του, σαφώς και θα το βοηθήσετε ώστε να εναρμονιστεί καλύτερα με το κοινωνικό σύνολο. Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας, μιλήστε μαζί του, ακούστε με μεγάλη προσοχή αυτό που έχει να σας πει. Δείξτε του πώς να μοιράζεται και πώς να σέβεται τους άλλους.

   Διδάξτε του την υπευθυνότητα
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει να είναι υπεύθυνο είναι να καταλάβει πως «δεν είναι πάντα οι άλλοι που φταίνε». Το μεγάλο λάθος στη λογική του «οι άλλοι φταίνε» είναι πως θα οδηγήσει το παιδί στο να μην έχει τον έλεγχο της ζωής του. Όταν φταίνε οι άλλοι, δεν μαθαίνει ποτέ να διορθώνει τα λάθη του Με το να μάθετε στο παιδί σας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του θα το κάνετε ικανό να αντιμετωπίζει τα δύσκολα, αλλά και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της μετέπειτα ζωής του.
                                                               
Μάθετέ του πως και τα λάθη μπορούν να γίνουν χρήσιμα
Όλοι κάνουμε λάθη. Αν λοιπόν θέλετε να του μάθετε πως μια αποτυχία δεν καθορίζει τη ζωή μας, όταν εσείς κάνετε ένα λάθος, παραδεχτείτε το και ζητήστε συγγνώμη από το άτομο που βλάψατε. Αν το παιδί σας κάνει λάθος, ρωτήστε το αν μπορούσε να το αποφύγει και πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχε λειτουργήσει διαφορετικά. Αποφύγετε να το μαλώσετε, ιδιαίτερα αν δείτε πως η ζημιά ή το λάθος που έκανε δεν ήταν από πρόθεση. Αυτή η τακτική θα το βοηθήσει να μάθει να μη φοβάται τα λάθη του όταν τα κάνει και βέβαια να μη λέει ψέματα προκειμένου να τα κρύψει. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά λένε ψέματα συνήθως όταν φοβούνται.
    Δώστε του χρόνο να πειραματιστεί
Ο πιο γνωστός παιδαγωγός του 20ού αιώνα Ζαν Πιαζέ έλεγε: «Για να μάθει κάτι ένα παιδί, θα πρέπει να το κατασκευάσει από την αρχή, να το επανεφεύρει». Αν το βοηθήσετε να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του και να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα θα διαπιστώσει τι πραγματικά του αρέσει.


Να λαμβάνουν αγάπη άνευ όρων.

Τα παιδιά αρκετές φορές κάνουν στο σπίτι σκανταλίες.Τους λέτε να μην χοροπηδούν στον καναπέ, αλλά το κάνουν. Και, επειδή η παιδική ηλικία βασίζεται κατά πολύ στη δοκιμή, το λάθος και την δυνατότητα των παιδιών να εκμεταλλεύονται την κάθε ευκαιρία, συγχωρέστε τα ό,τι κι αν κάνουν. Να τα αγαπάτε ό, τι κι αν γίνει.

Όταν τα παιδιά γνωρίζουν ότι οι γονείς τους τα αγαπούν και τα στηρίζουν πάντοτε, είναι πιθανότερο να πάρουν κάποια ρίσκα που θα τα ωφελήσουν. Παίρνουν αποφάσεις με αυτοπεποίθηση, νιώθοντας ασφάλεια.Γιατί όταν τα παιδιά ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν στους γονείς τους στα καλά και στα άσχημα, νιώθουν ευτυχισμένα.
Και να θυμάστε πως δεν υπάρχει πιο ιδανικό μοντέλο για ένα ευτυχισμένο παιδί από έναν ευτυχισμένο γονιό!!
                              
ΠηγήHuffington Post,
www.imommy.gr/nipia/anaptiksi/article/1587/o-dromos-gia-thn-eytyxia/.