Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Πως χτίζεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

                                 
                            Καλλιεργώντας στα παιδιά την                             αυτοπεποίθηση
                                               

            Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κληρονομικό χάρισμα, αλλά χτίζεται σιγά-σιγά. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι γονείς πρέπει να εμφυσήσουν στο παιδί πίστη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, ήδη από την νηπιακή ηλικία, προκειμένου να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τις νέες καταστάσεις στα πρώτα του βήματα στο σχολείο.
     Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει ένα παιδί   αυτοπεποίθηση, είναι :
                -να νιώθει ότι ανήκει κάπου,
                -να πιστεύει πως είναι ικανό 
       -να καταλαβαίνει πως η συμβολή του στην οικογένεια και στο σχολείο εκτιμάται .

     Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι πιστεύουν στον
 εαυτό τους ακόμη και όταν κάνουν λάθη ή αποτυγχάνουν.


Πώς;
 Δώστε απεριόριστη αγάπη
«Σ’ αγαπώ ό,τι κι αν κάνεις, όποιος κι αν είσαι» είναι η φράση που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας και να την εκφράζουμε με λόγια και πράξεις στο παιδί μας συνεχώς, ανεξάρτητα με τις αδυναμίες, τις δυσκολίες ή τις ικανότητές του.
Χαρίστε του την προσοχή σας
Αφιερώστε χρόνο μέσα στη μέρα αποκλειστικά στο παιδί, ιδιαίτερα αν είναι πολύ μικρό. Πρόκειται για τακτική που κάνει θαύματα με την αυτοεκτίμησή του, αφού ερμηνεύει την ενασχόλησή σας μαζί του ,ως  ένδειξη ,ότι το υπολογίζετε και ότι είναι σημαντικό για σας.
                                                                     

Βάλτε όρια και κανόνες
Ακόμη και για τα προνήπια υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που σκοπό έχουν αφενός να το προστατεύσουν και αφετέρου να επιφέρουν μία ισορροπία για όλη την οικογένεια. Έτσι, για παράδειγμα, δεν είναι αποδεκτό το παιδί να περιφέρει το φαγητό του σε όλο το σπίτι την ώρα του γεύματος, αλλά πρέπει να τρώει στο τραπέζι όπως και οι μεγάλοι. Μέσα στο πλαίσιο αυτών των κανόνων, το παιδί νιώθει ασφάλεια, γι’ αυτό μην διστάζετε να τους επαναλαμβάνετε , φροντίστε να είστε σαφείς και να μην αλλάζετε γνώμη, δείχνοντας παράλληλα ότι του έχετε εμπιστοσύνη πως θα κάνει το σωστό.
«Ναι» στο ρίσκο
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνά και να δοκιμάζει. Αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα της αποτυχίας, χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα για επιτυχία. Γι’ αυτό αφήστε το παιδί σας να πειραματιστεί (πάντα με ασφάλεια) και αντισταθείτε στην παρόρμησή σας να παρέμβετε. Για παράδειγμα, μην προσπαθήσετε να το βγάλετε από τη δύσκολη θέση, αν δείχνει ότι δεν τα καταφέρνει με το νέο παζλ του. Η κίνηση «θα το κάνω εγώ για σένα» μπορεί να διακυβεύσει την αυτονομία του και να μειώσει την πίστη του παιδιού στον εαυτό του. Η αυτοεκτίμηση προκύπτει μέσα από την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης σας να το προστατεύσετε και της ανάγκης του να διαχειριστεί νέες καταστάσεις. 
                         

Τα λάθη κάνουν καλό
Όταν δίνετε στο παιδί το περιθώριο επιλογής και ανάληψης ρίσκου, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κάνει λάθη. Όμως, αυτά είναι πολύτιμα μαθήματα για την αυτοπεποίθηση του παιδιού.. Επιπλέον, όταν κάνετε κάτι λάθος, παραδεχτείτε το, προτείνει ο Daniel Meier, βοηθός καθηγητή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.  Η αναγνώριση των σφαλμάτων και η διόρθωσή τους από εσάς , στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στο παιδί και του κάνει πιο εύκολο να αποδεχτεί τις δικές του αποτυχίες.
Επιβραβεύστε τα θετικά στοιχεία
Όλοι μας επιζητούμε την επιβεβαίωση, γι’ αυτό προσπαθήστε να μην παραλείπετε να αναφέρετε τα καλά πράγματα που κάνει το παιδί σε καθημερινή βάση.
Ακούστε
Αν το παιδί θέλει να μιλήσει, σταματήστε αυτό που κάνετε και ακούστε αυτό που έχει να σας πει. Το παιδί χρειάζεται να ξέρει ότι οι σκέψεις του, τα συναισθήματά του, οι επιθυμίες του του μετράνε.
Μην κάνετε συγκρίσεις
Σχόλια όπως «γιατί δεν μοιάζεις λίγο περισσότερο με τον αδερφό σου;» ή «γιατί δεν είσαι καλό παιδί σαν τον αδερφό σου ;», απλώς μαθαίνουν στο παιδί να αγωνίζεται με τρόπο που προωθεί την ντροπή, τη ζήλεια και τον ανταγωνισμό.Αν το παιδί γνωρίζει ότι το εκτιμάτε για αυτό που είναι, έχει περισσότερες πιθανότητες να εκτιμήσει και το ίδιο τον εαυτό του. Συμβουλέψτε το και πειτε του πως όλοι είμαστε διαφορετικοί, με διαφορετικά ταλέντα αλλά και ελαττώματα!

Συνεχής ενθάρρυνση
Κάθε παιδί έχει ανάγκη αυτό το είδος υποστήριξης που στέλνει το μήνυμα: «Πιστεύω σ’ εσένα. Βλέπω ότι προσπαθείς. Συνέχισε!». Η ενθάρρυνση σημαίνει ότι αναγνωρίζετε την πρόοδό του και ότι δεν επιβραβεύετε μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, αν το παιδί σας προσπαθεί να κουμπώσει τα ρούχα του, πείτε: «Μπράβο, λίγο ακόμα και τα κατάφερες» αντί για «Όχι έτσι. Άσε να το κάνω εγώ».
                                                        

 Το κεφάλαιο «αυτοπεποίθηση» είναι πολύ σημαντικό για τα μικρά παιδιά, που ακόμα χτίζουν χαρακτήρα και προσωπικότητα. Οι γονείς θα πρέπει πάντα να έχουν στο μυαλό τους ότι η αγάπη και αφοσίωση στα παιδιά τους, μπορούν να κάνουν θαύματα!
               
Πηγές: http://www.queen.gr/ESY-TO-PAIDI/item/61894-tips-gia-to-pos-na-voithisete-to-paidi-sas-na-apoktisei-aytopepoithisi#ixzz44DETgfkx
Πηγή: Babycenter
- See more at: http://www.mama365.gr/1532/10-tropoi-gia-na-htisete-thn-aftopepoithhsh-toy-p.html#sthash.z5kqHDod.dpuf