Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Χρόνος,το πολυτιμότερο δώρο στο παιδί σας.


                                                      

                                                   
 Ερευνητές από το University College London και το University of Essex μελέτησαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από 8.000 παιδιά και τις μαμάδες τους σε διάστημα 16 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που περνούν έστω μισή ώρα την ημέρα με τη μαμά τους τείνουν να είναι πιο έξυπνα, πιο κοινωνικά και με καλύτερες επιδόσεις στις ακαδημαϊκές τους σπουδές.

Οι μαμάδες που διαβάζουν με τα παιδιά τους και τα βοηθούν στα μαθήματα, στις ηλικίες από τριών έως επτά ετών, φαίνεται πως έχουν παιδιά με πιο εξελιγμένες γνωστικές ικανότητες και η επίδραση αυτή διαρκεί μέχρι την ενήλικη ζωή τους.Εκείνες που αφιερώνουν χρόνο σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως βόλτες, ζωγραφική και τραγούδι, μεγαλώνουν παιδιά με καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.
Οι ερευνητές λένε ότι «ενώ τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα έχουν καλύτερες επιδόσεις στις σπουδές και στην εργασία τους, τα παιδιά που αφιερώνουν χρόνο σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι λιγότερο επιθετικά και ενσωματώνονται καλύτερα στις ομάδες.»Παροτρύνουν, λοιπόν, τους γονείς να περνούν έστω μισή με μία ώρα καθημερινά με τα παιδιά τους, για να τα βοηθήσουν να ενισχύσουν τις γνωστικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

Όπως οι ίδιοι λένε: «Οι γονείς μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των παιδιών τους, κάνοντας απλά μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές τους συνήθειες».


          Πώς θα εξοικονομήσετε χρόνο για το παιδί ;

   
Εντάξετε τον κοινό σας χρόνο στην καθημερινή σας ρουτίνα. 
     Τα παιδιά λατρεύουν να βοηθάνε τους μεγάλους και να νιώθουν απαραίτητα και σημαντικά. Ανάλογα με την ηλικία τους, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να φτιάξετε το φαγητό, να στρώσετε το τραπέζι, να ταξινομήσουν μαζί σας τις αποδείξεις για την εφορία ή να τακτοποιήσετε τα ντουλάπια της κουζίνας. 
Βεβαιωθείτε ότι εκμεταλλεύεστε το χρόνο που απασχολείστε μαζί, για να    συζητήσετε, να μοιραστείτε εμπειρίες και να γελάσετε. 
         
             Περάστε ώρα μόνοι οι δυο σας. 
    Ο χρόνος, στα μάτια των παιδιών, είναι ρευστός. Έτσι, τους φαίνεται πολύ περισσότερος όταν τον περνούν έχοντας την αποκλειστικότητα της μαμάς ή του μπαμπά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ώρα που το ένα σας παιδί λείπει στο κολυμβητήριο για να φτιάξετε ένα παζλ με το άλλο. Ή η μαμά να ασχοληθεί με το ένα παιδί και ο μπαμπάς με το άλλο. Δεν έχει σημασία εάν θα πάτε σινεμά,θέατρο ή θα καθίσετε απλώς σε ένα παγκάκι στο πάρκο συζητώντας και τρώγοντας παγωτό. Το ζητούμενο είναι να επιλέξετε μια δραστηριότητα που θα είναι ευχάριστη και για τους δυο σας και -το κυριότερο- θα αφορά μόνο τους δυο σας. Φροντίστε να εξασφαλίζετε μια τέτοια εμπειρία για τα παιδιά σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

       
          Αναθεωρήστε τις προτεραιότητές σας.
  Υπάρχουν, πράγματι, γονείς που χρειάζεται να λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι εξαιτίας των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Ακόμα κι αυτοί, όμως, μπορούν να εξοικονομήσουν μερικά λεπτά της ώρας, αρκεί να σηκωθούν 15 λεπτά πιο νωρίς το πρωί και να φάνε πρωινό με τα παιδιά τους. Ή να μη στρώσουν τα κρεβάτια, αλλά να τους διαβάσουν μια μικρή ιστορία. Σε εσάς μπορεί να ακούγονται λίγα, αλλά για τα παιδιά είναι μερικά ακόμα λεπτά με τη μαμά ή τον μπαμπά τους, και αυτό τα κάνει πολύτιμα. Αυτές θα είναι οι στιγμές που χρόνια αργότερα θα πρωταγωνιστούν στις αναμνήσεις τους.


   Πηγή:
http://www.mama365.gr/31416/o-hronos-poy-pername-me-ta-paidia-mas-ta-kanei-exy.html
http://www.imommy.gr/mama/psychologia/article/1623/xronos-to-kalytero-dwro-poy-mporeite-na-kanete-sto-paidi-sas