Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

Η οικογενειά μου.


                                                             
Γνωρίζοντας καλύτερα τα παιδιά μαθαίνουμε για το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ζουν.Τα παιδιά αγαπούν να μιλάνε και να εκφράζονται για την δική τους οικογένεια .Η οικογένεια για κάθε παιδί αντιπροσωπεύει την ασφάλεια , την προστασία , τη δύναμη , την αγάπη .Έτσι επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την θεματική ενότητα''Η οικογένεια μου''. Ένα ιδιαίτερα προσφιλές θέμα για την αρχή της χρονιάς που βοηθάει τα παιδιά να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να ''ανοιχτούν'' στην ομάδα.Μέσα από παρατήρηση εικόνων και του εποπτικού μας υλικού συζητήσαμε για το τι είναι η οικογένεια,ποια μέλη την αποτελούν και πόσα είδη οικογένειας υπάρχουν.   
   
                                        
                                                                 
                     

Κάθε παιδί παρουσίασε την δικιά του οικογένεια και παρατηρήσαμε ότι κάθε οικογένεια είναι διαφορετική,έχοντας όμως ως κοινό χαρακτηριστικό τους κανόνες που ακολουθούν τα μέλη της. 

Σκεφτήκαμε με ποιούς τρόπους μπορούμε εμείς να βοηθάμε την οικογενειά μας και αναφερθήκαμε στους κανόνες που πρέπει να τηρούμε.  • Μιλήσαμε για τα άτομα μιας οικογένειας και προσπαθήσαμε να συνθέσουμε τις λέξεις,βάζοντας τα γραμματάκια στην σειρά.


Τα καταφέραμε και φτιάξαμε όλες τις λεξούλες!!!

Έπειτα δοκιμάσαμε να ανακατέψουμε λίγο την σειρά των λέξεων και να φτιάξουμε αστείες-ψευδολέξεις..                                    
                                                                και να το αποτέλεσμα
ξεκαρδιστήκαμε με τις νέες λέξεις που δημιουργήσαμε!!

  • Φτιάξαμε τον παρακάτω πίνακα όπου κάθε παιδί σημείωνε κάτω από τον αντίστοιχο αριθμό σε ποια ομάδα ανήκει η οικογένεια του.
                     Από πόσα μέλη αποτελείται η δική σου οικογένεια; 

Στο τέλος μετρήσαμε κάθε κατηγορία, την συγκρίναμε με τις άλλες και βγάλαμε συμπεράσματα. 


  •  Παίξαμε και αντιστοιχήσαμε  τις λέξεις με καρτέλες.
 Με την βοήθεια του πίνακα αναφοράς βάλαμε κάθε λέξη στην αντίστοιχη εικόνα και έτσι΄΄διαβάσαμε τις λέξεις''.

  • Αναφερθήκαμε στα στάδια ζωής του ανθρώπου,και μάθαμε την σωστή χρονολογική σειρά.Στη συνέχεια παίξαμε με τις κάρτες του κύκλου ζωής του ανθρώπου,κρύβοντας μια κάθε φορά και βρίσκοντας εκείνη που λείπει.
                                       •           Και η κατασκευούλα μας:''Το καδράκι σπιτάκι της οικογενειάς μας''!!
                                                       
Και επειδή η σχέση των παιδιών με την μαμά και τον μπαμπά είναι μοναδική και τόσο ξεχωριστή στην καρδιά τους,φτιάξαμε με μια ομαδική κατασκευή,το πορτραίτο της μαμάς και του μπαμπά και καταγράψαμε όλα όσα μας έλεγαν πως τους αρέσουν να κάνουν μαζί τους.
             
   Πόσο όμορφα ένιωσαν που μοιράστηκαν τα παιδιά στην τάξη αγαπημένες τους οικογενειακές,τρυφερές στιγμές και πόσο κοντά ήρθαν με τους συμμαθητές τους ανταλλάσσοντας εμπειρίες!!!