Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Το σχολείο μας προτείνει....


                          Προτάσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα
    παιδικά εργαστήρια και παραστάσεις κουκλοθέατρου (Απρίλιος 2017)
                     

-ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
(01 Απριλίου 2017 ... 29 Απριλίου 2017 )
τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3-5 ετών), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους.
• 1/4/2017
"Μια μέρα με τον Χουμ και την Νταν"
Δύο άνθρωποι από κάποια μακρινή εποχή ανοίγουν τη σπηλιά τους και μας υποδέχονται γύρω από τη φωτιά τους. Ακολουθώντας ίχνη, θα μάθουμε μερικά από τα μυστικά τους. Πώς ζούσαν; Τι έτρωγαν; Υλικά, όπως η πέτρα και ο πηλός θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε την καθημερινότητά τους. Ο Χουμ και η Νταν μας υποδέχονται στη καθημερινότητα τους, που σήμερα φαντάζει μυθική. Ίχνη ζώων μας οδηγούν στην σπηλιά τους για να ανακαλύψουμε τα ίχνη τους, μία εστία, πέτρες, βραχογραφίες, κοχύλια, εργαλεία, καρπούς ή αλλιώς τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι άνθρωποι στα προϊστορικά χρόνια.
• 8/4/2017
"Ο αέρας... ο παιχνιδιάρης"
Είναι το στοιχείο της φύσης που μας ακολουθεί παντού. Τον αισθανόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να τον δούμε. Θέλετε να ανακαλύψουμε πού κρύβεται; Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές θα μας οδηγήσουν σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του. Ένα ταξιδιάρικο πούπουλο υποδέχεται γονείς και παιδιά για να τους γνωρίσει με έναν καινούριο αόρατο φίλο, τον Αέρα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν από πού ξεκινά τα ταξίδια του, τρέχουν, παίζουν και χορεύουν μαζί του. Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές οδηγούν τους μικρούς μας φίλους σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του.
• 22/4/2017
"Μια σταγόνα ταξιδεύει"
"Γεια σας! Είμαι μια σταγόνα που διαρκώς ταξιδεύει!" Νερό... σύννεφο... πάγος... βροχή... Μέσα από νεροϊστορίες, παίζουμε και πειραματιζόμαστε με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο. Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και νεροϊστορίες ταξιδεύουν ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από δραστηριότητες που θα εισάγουν τους μικρότερους σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού.
• 29/4/2017
"Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου"
Σε κοιτάζω, με κοιτάζεις... Άραγε με ποιον να μοιάζεις; Μαγεμένος ή μη, πάντα κάτι έχει να μας πει! Οι καθρέφτες είναι αντικείμενα ιδιαίτερα και "μαγικά". Γνωρίζουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους γύρω μας. Μεταμορφωνόμαστε, πειραματιζόμαστε και με το παιχνίδι εκφραζόμαστε. Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη παιδιά και γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να παρατηρήσουν τους εαυτούς τους, να αντιληφθούν τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αλλά και να συνεργαστούν και να παίξουν ομαδικά. Ο καθρέφτης αυτή τη φορά αποτελεί έμπνευση για παιχνίδι και δημιουργία.

-ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
''Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας''
Εργαστήρια Σαββατοκύριακου για μικρούς και μεγάλους.
Εργαστήρια με Παραμυθοϊστορίες και Συναισθήματα
"Παραμυθοϊστορίες του Θυμού!"

Ημερομηνίες: 1, 8, 22, 29 και 30 Απριλίου 2017
Εργαστήρια παραμυθιών μετά Μουσικής 
• "Με μια βαλίτσα συναισθήματα ταξιδεύω… στον κόσμο των Χρωμάτων!"
Ημερομηνία: Κυριακή 2 Απριλίου 2017
Εργαστήρια με θέμα τον Εαυτό μου
"Η Ντροπή έχει κάτι να μου πει!"

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 
ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
2 Απριλίου 2017
Πάμπλο Πικάσο... ή αλλιώς Ντιέγο Χοσέ Φρανθίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουθένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδαδ Ρουίθ ι Πικάσο. Κι όμως, αυτό είναι ολόκληρο το όνομα του Ισπανού ζωγράφου. Άραγε πόσα ακόμα δεν γνωρίζουμε γι’ αυτόν; "Τρυπώνουμε" στο έργο του και ανακαλύπτουμε κι άλλα μυστικά για τη ζωή και τη ζωγραφική του. Ένα μπλε πανί, ροζ χρώμα, μία αφρικάνικη μάσκα και ένας κύβος μας ταξιδεύουν στο έργο του καλλιτέχνη. Παρατηρούμε τα έργα του, εμπνεόμαστε, διαχωρίζουμε τις τέσσερις καλλιτεχνικές περιόδους και αναγνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Το παιχνίδι συναντά το έργο του Πικάσο.

9 Απριλίου 2017

Χάσαμε τ’ αυγά και τα πασχάλια...!
Πάσχα και τα αυγά έχουν την τιμητική τους. Φόρεσαν "τα καλά τους" και μας περιμένουν με διάθεση... μάλλον ντροπαλή, αφού έχουνε κρυφτεί. Ελάτε ν’ ανακαλύψουμε τις κρυψώνες τους, να παίξουμε μαζί τους, να δούμε τι μπορούν να κάνουν, αλλά και πόσα εμείς μπορούμε να κάνουμε μ’ αυτά. Τα πασχαλινά αυγά αλλιώς. Πόσα διαφορετικά παιχνίδια μπορείς να σκεφτείς με ένα αυγό; Πριν τα τσουγκρίσεις, βάψε τα εναλλακτικά, αναζήτησέ τα σε κυνήγι θησαυρού, χόρεψέ τα. Θα το χάσεις;
23 Απριλίου 2017
Ένας κήπος... μια πόλη!
Οι εργασίες στον κήπο ή το μπαλκόνι μας μπορούν να γίνουν ένα διαφορετικό παιχνίδι για όλους μας και το αποτέλεσμα να είναι αναζωογονητικό τόσο για την πόλη, όσο και για εμάς τους ίδιους. Χώμα, κλαδιά και φύλλα, κάνουν τον κήπο ζωγραφιά. Ομορφαίνουμε τη ζωή μας φυτεύοντας. Ποιες δουλειές κάνει ένας κηπουρός; Ποιες ανάγκες έχουν τα φυτά ανάλογα με την κατηγορία τους; Πόσα παιχνίδια μπορούν να "φυτρώσουν" στην αυλή;
30 Απριλίου 2017
Τι κρύβεται στο δωμάτιο του Βαν Γκογκ;

Χρώματα, καμβάδες πινέλα και ιστορίες ενός πραγματικά ιδιαίτερου καλλιτέχνη. Τρυπώνουμε στο "δωμάτιο" του Βαν Γκογκ και γνωρίζουμε έργα που θα μας εμπνεύσουν ώστε να εκφραστούμε κι εμείς σαν εκείνον. Τα έργα του Ολλανδού καλλιτέχνη "Αμυγδαλιές", "Το δωμάτιο" και η "Έναστρη νύχτα" γίνονται αφορμή για τα παιδιά ώστε να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να εξασκήσουν την παρατηρητικότητα τους, να ενεργοποιήσουν τα συναισθήματά τους, αλλά και τη διάθεση για δημιουργία και έκφραση.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ PUPPETERIA
"Ο Σκούφης στην Αφρική"
Σάββατο 01/04 και Κυριακή 2/04 || ώρα έναρξης 17:00
Ο Σκούφης κι ο Φάνης στην Αφρική ζουν τρομερές περιπέτειες με το φαφούτικο λιοντάρι, το ορφανό ελεφαντάκι, τον φτωχό πρίγκιπα Αμπού και την πριγκίπισσα Μπαάνο. Μια κωμωδία παρεξηγήσεων που με αφορμή μια χούφτα καραμέλες έχει ένα χαρούμενο τέλος και χαρίζει σε όλους ένα πολύ χρήσιμο μήνυμα.
"Οι μικροί ναυαγοί"
Σάββατο 08/04 και Κυριακή 09/04 || ώρα έναρξης 17:00
Μια συγκινητική ιστορία για τη φιλία. Ο κάστορας Μπίβο, η Σίλια η φώκια κι ο Άπι, το πιθηκάκι είναι ναυαγοί σ’ένα ερημονήσι. Πώς θα φύγουν όμως, αφού ο Άπι... δεν ξέρει κολύμπι; Ο Σκούφης ξέρει μόνο τη συνέχεια της περιπέτειας...